Alfred H. OPHOF (1942) Grafische School Amsterdam

Van jongsaf aan waren tekenen en fotograferen zijn grote liefde. Zijn wens was dan ook om aan de Rietveld Academie te studeren. Echter, de leraar besliste dat het Grafische School werd; zo ging dat in die tijd. Hij is blijven tekenen, nam schilderlessen en de gewassen pentekeningen die hij oorspronkelijk zo graag tekende, werden verdrongen door met olieverf en doek aan de gang te gaan. Ook bleef hij fotograferen en behaalde hiervoor regelmatig prijzen.

In de loop der jaren is zijn stijl gewijzigd van surrealisme naar (magisch) realisme. Door zijn techniek van glaceren met olieverf, krijgen zijn schilderijen een grote helderheid die ze door de jaren heen behouden. Hij doet geen moeite om de kleuren van zijn schilderijen naar de natuur te schilderen. Dit helpt hem ook de typische sfeer van zijn schilderijen te versterken.

Alfred werkt intensief en minutieus en maakt altijd eerst schetsen; hij is bijna dagelijks achter zijn ezel te vinden. Een geliefd onderwerp zijn de Franse koeien, maar omdat hij zich niet tot één onderwerp wil en kan beperken schildert hij ook mensen, landschappen en stillevens. Zijn kleindochter staat regelmatig model voor zijn werk.

Reizen door Nieuw Guinea, China, Zuid-Afrika en Zuid-Europese landen hebben geleid tot een grote verscheidenheid aan thema's voor zijn schilderijen. Hij is maatschappelijk betrokken en ook in zijn schilderijen vind je regelmatig een statement terug. 

Afgezien van exposities in Nederland, exposeert hij ook om het jaar in Frankrijk waar hij de helft van het jaar woont en werkt. Daar wordt hij geïnspireerd door zijn natuurlijke omgeving (landschappen en dieren). Hij struint er regelmatig de rommelmarkten af op zoek naar potten, kruiken en andere gebruiksvoorwerpen voor zijn stillevens. De laatste jaren is hij er ook succesvol gaan beeldhouwen omdat hij er daar genoeg ruimte voor heeft.

Zijn werk bevindt zich in particuliere collecties in Nederland, Frankrijk, Engeland, Schotland, Duitsland, Spanje, Nieuw Zeeland, India en de Turks en Caicoseilanden. Hij werkt ook in opdracht en deze opdrachten kunnen variëren van een huisdier schilderen, desnoods met jurkje aan, een familieportret tot Carïbische taferelen.

Hij ilid van de Kunstadviescommissie van de Gemeente Bloemendaal, lid van de Nationale Associatie voor Beeldend Kunstenaars (NABK), lid van Art-en-France, lid van de ballotagecommissie van STA-ART. 

Bent u geïnteresseerd in een schilderij, aarzel niet en neem contact op via het contactformulier of e-mail.

No part of the paintings by Alfred H. OPHOF on this website may be reproduced in any form, by print, photoprint, microfilm or any other means, without written permissin from Alfred H. OPHOF.

Alfred H. OPHOF

GSM (+31) 06 53 88 49 55

E-mail: oppa@ziggo.nl